LEČENJE

Šta podrazumeva lečenje zuba

Lečenje zuba predstavlja endodontski tretman koji je u narodu poznat i kao “vađenje živca”. Endodontska terapija podrazumeva terapiju unutrašnjosti zuba (lat. endo – unutra, dont – zub). Lečenje zuba zahteva vreme, posvećenost od strane stomatologa i veoma dobru saradnju od strane pacijenta

bOLI VAS ZUB?

Najbolji način da očuvate zube jeste da na vreme počnete sa njihovim lečenjem. 

lečenje zuba

Kako izgleda proces lečenja

Lečenje kanala korena podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja “zubnog živca”. Nakon što očistimo i isperemo kanale korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način otklanjamo mogućnost ponovnog javljanja zapaljenske reakcije.

Paradontologija

Parodontopatija je veoma učestalo oboljenje, od kojeg oboleva čak 50% populacije. To je oboljenje potpornih tkiva zuba, koje svojim napredovanjem dovodi do rasklaćenja i gubitka zuba. Počinje gomilanjem zubnog kamenca u predelu vratova zuba, koji je pun mikroorganizama i stvara inflamaciju desni, tj. gingive. Ukoliko se kamenac ne uklanja blagovremeno stanje se pogoršava i infekcija prodire u sve dublja tkiva. Korenovi zuba postaju ogoljeni, a zubi sve manje stabilni u vilici. U krajnjem stadijumu dolazi do njihovog rasklaćenja, a na kraju, ispadanja.

paradontoza